18 proiecte de terapie emoțională și intervenții psihosociale au atras finanțare de 680.000 lei prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 16-a

MOL România și Fundația Pentru Comunitate anunță rezultatele concursului de proiecte derulat în cadrul celei de-a 16-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Au fost selectate pentru finanțare 18 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții a 858 de copii cu dizabilități, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.

„Rezultatele obținute până acum în cadrul edițiilor anterioare ale acestui program ne arată că ajutorul pe care îl oferim este cu adevărat util și necesar în comunitate. De peste 16 ani suntem alături de copiii care se luptă cu probleme medicale, dar și de părinții lor, pe care am reușit să îi implicăm în procesul terapeutic. Proiectele care au beneficiat până acum de finanțare au reușit să contribuie la creșterea calității vieții beneficiarilor și avem încredere că inițiativele selectate acum vor avea, la rândul lor, un impact pozitiv,” a declarat Gábor Mozga, CEO al MOL România.

La ediția din acest an a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, lansată pe data de 24 septembrie la UMF Carol Davila din București, s-au înscris 61 de organizații neguvernamentale din 17 județe și din Capitală, care derulează proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflați în curs de recuperare după afecțiuni grave. Dintre organizațiile înscrise, 50 au mai participat și la edițiile precedente ale Programului. Dintre cele 18 organizații câștigătoare, cinci obțin finanțare pentru prima dată. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada decembrie 2024 – august 2025.

Organizațiile care au obținut finanțare sunt din București și din județele Alba, Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Iași, Satu Mare și Timiș. În implementarea proiectelor vor fi utilizate mai multe metodele, printre care terapie prin artă (muzică, desen, pictură, crafting, terapie prin dans Ways of Seeing); terapie emoțională (creare de amintiri, jocuri de rol, psihodramă și jocuri dramatice, teatru experiențial, povești Metamorphoses, povești în mișcare, teatru senzorial); terapie ocupațională; jocuri terapeutice; integrare senzorială; terapie DIR Floortime®; terapie asistată de cai.

„A fost o bucurie și o onoare în acest an colaborarea inclusiv cu un grup de studenți de la Universitatea Emanuel din Oradea, interesați de managementul ONG-urilor, care au parcurs întregul concurs de proiecte, de la înscriere și până la evaluare. Implicarea lor, începând de la analiza procedurii, situației și stării juridice a ONG-urilor participante, până la fezabilitatea și comunicarea proiectelor depuse, a generat informații utile organizatorilor și juriului de specialitate, deschizând și posibilitatea către o colaborare mai largă,” a declarat András Imre, Directorul Executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Lista proiectelor finanțate poate fi accesată pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro.

***

Despre Programul MOL pentru sănătatea copiilor

Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie emoțională și de intervenții psihosociale pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave. În cei 16 ani de existență, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate cu peste 6,1 milioane de lei un număr de 307 de proiecte de care au beneficiat aproape 16.000 de copii și adolescenți. Programul MOL pentru sănătatea copiilor a fost premiat în 2013, 2015 și 2018 la Gala Societății Civile și la Romanian CSR Awards.

Juriul ediției 2024 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, Coordonator Național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, membru în Comisia de psihologie clinică și psihoterapie al Colegiului Psihologilor din România, Magda Cernea, psiholog-audiolog, Erika Weisz, medic specialist de medicină de familie și fiziokinetoterapeut, care practică hipoterapia în România din 2012 și Oana Dorneanu, psihoterapeut, reprezentanta Asociației Entuziart din București, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția 2023.

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de 29 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 237 de stații de servicii la nivel național, două depozite de carburanți la Giurgiu și Tileagd și un terminal GPL la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de 259 de angajați proprii. În 2005, MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, urmat, în 2024, de lansarea platformei MOL MOVE, care oferă o experiență digitalizată de ultimă generație și beneficii exclusive. Compania a investit în dezvoltarea infrastructurii de încărcare pentru posesorii de vehicule electrice, instalând puncte în 41 dintre stații, care în prezent pot deservi simultan 96 de vehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților din care face parte și investește în programe de responsabilitate socială adresate educației, sportului, sănătății și mediului. Primul proiect de responsabilitate socială dezvoltat de MOL Romania pe plan local este programul Spații Verzi, care sărbătorește în 2024 cea de-a 18-a ediție. Datorită acestei inițiative, peste 250.000 de beneficiari au fost implicați în activități dezvoltate cu scopul de a-i ajuta să înțeleagă cum se pot implica, în plan personal, în protejarea naturii. Cea mai tânără inițiativă de responsabilitate socială a fost lansată în 2023, prin platforma de educație rutieră „Tu conduci! Familia are prioritate”, dezvoltată cu scopul de a atrage atenția asupra riscurilor din trafic și de a promova un comportament responsabil.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 25.000 de angajați în întreaga lume şi peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.400 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 9 țări, iar cele de explorare în 14 țări. MOL se angajează să își transforme operațiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor nete de carbon până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.

MOL se angajează să își transforme operațiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon, și aspiră să devină neutră din punctul de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.

Despre Fundația Pentru Comunitate Fundația Pentru Comunitate este o organizație non-profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină, de asemenea, copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea și de reabilitarea lor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns