Ziua Internațională Nelson Mandela: 67 de minute în serviciul celorlalți

Ziua Internationala Nelson Mandela se sarbatoreste in fiecare an in onoarea fostului Presedinte Mandela, ceea  ce incurajeaza oamenii sa isi asume responsabilitatea de a imbunatati viata celorlalti si  de a elimina nedreptatile sociale.

Ziua Mandela, declarata oficial de Organizatia Natiunilor Unite in noiembrie 2009, se sarbatoreste in fiecare an la 18 iulie – ziua de nastere a activistului politic sud-african.

La 18  iulie oamenii din intreaga lume daruiesc 67 de minute din timpul lor pentru a-i ajuta pe ceilalti.  Cele 67 de minute corespund celor 67 de ani (din 1942 pana in 2009) pe care Nelson Mandela i-a dedicat activitatii in serviciul comunitatii. In 2009, Fundatia Nelson Mandela a declarat ca „Mandela a marcat istoria lumii timp de 67 de ani, incepand cu 1942 cand a initiat prima campanie pentru drepturile omului in Africa de Sud.”

“Actionati, schimbati, influentati in bine, faceti din fiecare zi o Zi Mandela!” indeamna Presedintele Fundatiei Nelson Mandela, dl. Sello Hatang. Dumnealui a reamintit cele trei reguli ale lui Mandela: elibereaza-te, elibereaza-i pe ceilalti, ajuta in fiecare zi. Actiunile din Ziua Mandela, fie ele mici sau mari, ar trebui sa fie axate pe restabilirea demnitatii si a abilitatilor prin diverse contributii. Dupa cum spunea Mandela, “In viata nu conteaza doar sa traim. Ceea ce conteaza sunt schimbarile in bine pe care le facem in vietile altora, pentru ca acestea vor da sens vietii noastre.”

Daruind 67 de minute din timpul nostru facem un gest de solidaritate cu omenirea si un pas inainte spre binele comun. Nelson Mandela a consacrat 67 de ani din viata lui  pentru serviciul in folosul omenirii – ca avocat aparator al drepturilor oamului, ca detinut politic, mediator pentru pace la nivel mondial, si ca primul presedinte sud-african ales democratic.  Mandela se considera in primul rand un servitor al poporului sud-african, fata de care se simtea dator si pe care l-a condus prin puterea exemplului personal.

Mesajul Zilei Mandela este simplu: Daca facem binele in fiecare zi, vom putea sa construim tara pe care ne-o dorim.

In fiecare an se organizeaza multe evenimente cu ocazia  Zilei Mandela.

In Romania, Ambasada Africii de Sud in colaborare cu Fundatia Inocenti si cu Scoala Gimnaziala “Ferdinand I” din Bucuresti vor desfasura un eveniment pentru si impreuna cu copiii defavorizati.

Personalul ambasadei ii va ajuta pe copii sa confectioneze coliere africane din hartie si sa realizeze hand-painting in jurul fotografiei lui Mandela pentru ca cei mici sa inteleaga ca “schimbarea e in mainile lor”, cum spunea activistul politic sud-african. Tuburile de vopsea donate de ambasada vor fi alese in acord cu cele sase culori ale steagului Africii de Sud.

La eveniment va participa si Ambasadorul Republicii Africa de Sud, doamna Thenjiwe Mtintso, care va vorbi copiilor despre mostenirea spirituala si valorile lui Mandela, bazate pe conceptul de Ubuntu, avand  sensul de  omenie, solidaritate, grija pentru ceilalti, iubire, generozitate, respect pentru semeni si pentru viata. Reprezentantii Asociatiei Nelson Mandela si-au anuntat participarea la eveniment.

Fundația Inocenți oferă sprijin copiilor și familiilor în dificultate și previne abandonul maternal în România din 1990. Scopul fundatiei este de a se asigura că toți copiii cu nevoi speciale sau dezavantajați socio-economic primesc sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul maxim. Programele de suport și integrare socială ale fundatiei previn abandonul școlar și sprijină integrarea socială a copiilor ce provin din medii defavorizate.