Conservarea legumelor: o afacere de familie în comuna Putineiu, Giurgiu

•  În comuna Putineiu, judeţul Giurgiu, Ionela Batrȋnache va deschide o linie proprie de procesare a legumelor, împreună cu familia

•  Ideea afacerii a apărut datorită participării la cursurile gratuite de lucrător în domeniul conservelor din fructe şi legume, organizate de Asociaţia React prin proiectul Anotimpuri la borcan”

•   Înscrierile la cursuri continuă până la epuizarea celor 560 de locuri gratuite


Ionela Batrȋnache, 40 de ani, este doar una din cele 56 de absolvente ale cursurilor gratuite organizate de Asociaţia React în judeţul Giurgiu. Specializarea obţinută de lucrător în procesarea fructelor şi legumelor şi cursul de inţiere în antreprenoriat au ajutat-o să descopere potenţialul înfiinţării unei afaceri de familie, chiar în comuna Putineiu, unde locuieşte.

Vreau să-mi înfiinţez o linie de procesare legume, idee apărută în timp ce participam la cursurile de lucrător conserve legume şi fructe. Experţii care au venit să vorbească cu noi, cursantele, ne-au explicat paşii principali pe care îi presupune deschiderea unei afaceri şi mă gândesc să folosesc în acest scop suprafaţa de teren pe care o deţin. Contez pe familie şi cred că băieţii mei ar fi bucuroşi să-şi ajute mama”, a declarat Ionela.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului în rândul persoanelor de sex feminin a crescut la nivelul României de la 4,33% la 4,60%, în iulie 2014. Mai mult, în luna noiembrie 2014, în judeţul Giurgiu existau 6,547 de şomeri înregistraţi, din care aproape jumătate erau femei.

Scopul cursurilor de lucrător în domeniul conservelor din fructe şi legume şi al celor de antreprenoriat, absolvite de Ionela, este de a acorda femeilor fără ocupaţie oportunitatea de angajare sau de iniţiere a unei afaceri. Sprijinul oferit absolventelor nu se opreşte după terminarea cursurilor. Prin proiectul „Anotimpuri la borcan”, Asociaţia React va oferi cursantelor şi spaţiul necesar realizării sigure şi vânzării legale a conservelor din fructe şi legume. Astfel, trei centre culinare comunitare de procesare a legumelor şi fructelor, avizate igienic şi sanitar, vor fi înfiinţate în comunele cu cele mai multe absolvente interesate să devină antreprenoare.

Prin „Anotimpuri la borcan”, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 560 de femei care locuiesc în mediul rural din regiunile Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), Centru (Alba, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu) şi Bucuresti-Ilfov. Persoanele interesate trebuie să fi absolvit nivelul minim de şcolarizare obligatorie şi să nu fie angajate.

Persoanele de contact pentru înscrierea la cursuri sunt Viorica Toader (0732.222.311), viorica.toader@asociatiareact.ro si Nicoleta Steriopulo (0732.714.841).

Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru și Sud Muntenia, implementat și comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte ȋn oameni!

Asociația React este o organizație neguvernamentală înființată în 2006, în care lucrează în prezent 50 de angajați și peste 200 de voluntari. Cele 14 premii de excelență naționale și internaționale primite confirmă impactul acțiunilor noastre, prin care am contribuit la salvarea a peste 200 000 de vieți omenești. Proiectele marca React generează schimbări în sănătate, educație, economie socială și dezvoltare comunitară. Toate aceste domenii sunt interdependente și doar prin susținerea lor simultană putem vorbi de o dezvoltare reală a societății. Aici intervenim noi, transformatorii pe termen lung ai comunităților românești. www.asociatiareact.ro

Pentru informaţii suplimentare, sunteţi rugaţi să o contactaţi pe Andreea Rotaru, Manager de comunicare în cadrul Asociaţiei React, telefon 0723.212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.