A doua ediție a Burselor ARC pentru Jurnalism despre Filantropie

Bursele ARC pentru Jurnalism despre Filantropie își propun să le ofere jurnaliştilor posibilitatea să scrie despre donatorii români care schimbă lumea în care trăiesc şi atitudinea societăţii despre actul filantropic.

Noi, cei de la Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), credem că filantropia poate ajuta România să evolueze și că orice om poate modifica realitatea din jurul lui prin gesturi simple. De aceea, ne dorim ca poveștile despre oameni generoşi mai mici sau mai mari, care au donat 100 de lei sau 100.000 de lei și au produs prin gestul lor o schimbare socială semnificativă, să ajungă la public. Vrem să contrazicem prejudecata că numai oamenii bogați pot fi filantropi și să facem cunoscute poveștile celor care au donat puțin din puțin.

Trei echipe formate dintr-un reporter și un fotograf vor primi din partea ARC o bursă de câte 1.000 de euro și vor avea la dispoziție maximum șase luni ca să spună o poveste despre oameni care donează strategic pentru o cauză care îi mişcă – povești personale care pot inspira și alți oameni să se implice în comunitatea lor prin donaţii directe.

Exemple de subiecte pe care ne-ar plăcea să le sprijinim prin Bursa ARC pentru jurnalism despre filantropie:

– cum creşti un copil pentru a fi generos/filantrop: povești ale familiilor care își încurajează copiii să-și doneze cadourile unei cauze; povești ale organizațiilor care îi învață pe copii și pe adolescenți să strângă fonduri și să doneze.

– cum se cultivă donatorii pe termen lung: povești ale organizațiilor neguvernamentale care au construit relații pe termen lung cu un grup de donatori recurenți sau un un donator constant.

– profiluri de donatori obișnuiți, oameni cu venituri medii, care donează lunar sau periodic către cauze în care cred.

– povești despre instrumente noi de fundraising care au început să fie folosite în ultimii doi ani – precum cercuri de donatori, evenimente de familie (nunţile și zilele de naștere caritabile), peer-to-peer fundraising (strângerea de fonduri prin participarea la evenimente sportive populare, precum swimathon, maraton sau skyrun).

– profiluri de filantropi, oamenii care donează un procent semnificativ din venitul lor anual către cauze civice, sociale și de mediu și care au impact major asupra cauzelor respective.

– profiluri de fundraiseri voluntari – oameni care își conving prietenii și cunoscuții să doneze bani pentru o cauză pe care o sprijină.

Pentru inspirație, puteți citi articolele câștigătorilor primei ediții:

Dragă Sponsore, Diana Meseșan și Alex Tomazatos, decatorevista.ro – http://bit.ly/14KdOp8

Supraviețuitorul, Lina Vdovîi și George Popescu, adevarul.ro – http://bit.ly/1xwL0uB

Filantropica, Andrei Crăciun și Daniel Vrăbioiu, dela0.ro – http://bit.ly/1AQZVhL și http://bit.ly/1BX79V0

Termenul limită pentru înscriere este 8 februarie 2015.

Pentru mai multe informaţii, ne puteţi scrie la adresa georgiana@arcromania.ro, persoana de contact Georgiana Ilie.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Bursele ARC își propun să le ofere jurnaliştilor posibilitatea să scrie despre donatorii români care schimbă lumea în care trăiesc şi atitudinea societăţii despre actul filantropic.

Cine poate aplica?

Se poate înscrie orice echipă formată din reporter și fotograf, indiferent de instituția de presă (revista, ziarul, site-ul, postul TV sau de radio) la care lucrează sau colaborează.

Câte burse se acordă?

Trei burse în valoare totală de 1.000 EUR net, în lei la cursul zilei. Este responsabilitatea membrilor echipei să împartă suma între ei, în funcție de efortul depus de fiecare.

Cum vor fi aleși câștigătorii?

Cele trei echipe vor fi selectate de un juriu compus din jurnaliști și fotografi, pe baza unui concurs de proiecte. Echipele vor fi selectate în funcție de relevanța, noutatea și profunzimea proiectului înscris, dar și de calitatea portofoliilor trimise. O predocumentare a subiectului este foarte importantă – vor fi preferate propunerile cu o poveste relevantă în detrimentul temelor generice. Poveşti care inspiră, educă şi aduc o perspectivă nouă asupra unor teme despre care oamenii cred că ştiu totul. De asemenea, va fi importantă colaborarea dintre reporter și fotograf și felul în care aceștia își propun să spună prin imagini și texte o singură poveste.

La finalul bursei, fiecare echipă trebuie să producă un eseu fotografic și un text amplu despre subiectul ales. Echipa formată din fotograf și jurnalist trebuie să spună o poveste comună, prin două medii, al căror impact să fie egal ca intensitate.

Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere?

Dosarele de înscriere trebuie să conțină:

– o descriere a proiectului comun (nu mai mult de 3.000 de semne, cu tot cu spații), care să explice subiectul ales, de ce este relevant în prezent, de se înscrie în tema Burselor ARC şi de ce este echipa cea mai potrivită pentru a realiza acest material, planul de activităţi pentru documentarea, scrierea, editarea şi publicarea materialului.

CV-urile aplicanților

Portofoliile aplicanților: reporterii, 3 materiale jurnalistice care au aparut în media în ultimii 3 ani, iar fotografii, 3 proiecte foto, finalizate sau în lucru. Fiecare proiect fotografic trimis trebuie să conțină maximum 12 imagini, format JPG, rezoluție 72 DPI, latura mare 800 de pixeli (ARC solicită fotografiile exclusiv pentru evaluare în această jurizare şi nu le va folosi în niciun alt scop). În cazul în care arhiva depășește 10 MB vă rugăm sa folosiți un serviciu de transfer pentru fișiere de dimensiuni mari cum ar fi transfer.ro sau wetransfer.com.

Un acord de publicare din partea publicației/ site-ului pe care urmează să apară povestea.

Toate proiectele vor fi trimise prin e-mail la adresa georgiana@arcromania.ro până la data de 8 februarie 2015, ora 23:59. Dosarele de înscriere vor fi arhivate și atașate unui singur e-mail. Decizia finală legată de selecția echipelor revine Asociației pentru Relații Comunitare și nu poate fi contestată.

Când sunt anunțați câștigătorii?

Câștigătorii vor fi anunțați pe 28 februarie 2014. Echipele au la dispoziție maximum șase luni de la data anunțării câștigătorilor ca să realizeze un reportaj amplu și o serie de fotografii pe tema legată de filantropie pe care au înscris-o la concurs.

Pe parcursul realizării textului și a fotografiilor, echipele va ține legătura și va colabora cu coordonatoarea Burselor ARC pentru jurnalism despre filantropie, Georgiana Ilie.

Pot cere feedback pe ideea mea înainte de a depune dosarul de înscriere?

Da. Dacă ai nelămuriri privind măsura în care povestea ta se înscrie în tema bursei, scrie-ne la georgiana@arcromania.ro și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.

Alte informații:

– Materialele publicate trebuie să conțină mențiunea că au fost realizate în cadrul Burselor ARC pentru jurnalism despre filantropie.

– Echipele vor putea publica materialele în orice publicație doresc, dar drepturile asupra materialelor vor reveni organizatorilor, respectiv Asociației pentru Relații Comunitare.

– Fiecare echipă poate înscrie maximum un proiect.

– Jumătate din valoarea bursei va fi virată imediat după anunțarea câștigătorilor, iar a doua parte, la jumătatea proiectului, dacă echipa face dovada că a lucrat conform planului de documentare propus.

– Echipele se angajează să pună la dispoziţia ARC materialele de documentare (notiţe, înregistrări video, audio, fotografii de documentare, contactele persoanelor intervievate) pentru ca editorul să poate face procesul de factchecking înainte de publicarea materialului.

– ARC își rezervă dreptul de a retrage bursa echipelor care nu respectă planul de documentare propus.

Pentru mai multe informaţii, ne puteţi scrie la adresa georgiana@arcromania.ro, persoana de contact Georgiana Ilie.

Sursa: www.arcromania.ro