Prin BiblioteCAR, oameni din comunitate donează noi orizonturi sub formă de carte copiilor de la sate
BiblioteCar este o inițiativă a Asociației Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) și face parte din proiectul „Construim vise” lansat în luna septembrie. Acesta își propune să fie o nouă colecție de pași pe care asociația îi face la nivel local pentru încurajarea implicării tinerilor în viața comunității. Toate acțiunile din proiect sunt menite să sporească nivelul de literație și educație la nivelul cetățenilor tineri pentru ca aceștia să poată percepe cu mai multă ușurință coordonatele implementării unei democrații corecte, care să le apere drepturile și viitorul.
BiblioteCar este demersul prin care comunitatea băcăuană (și nu numai) poate contribui, prin donare de carte, la creșterea și completarea a două biblioteci comunitare din satele Coțofănești și Căiuți din județul Bacău. Pentru aceasta, copiii din cele două localități au conceput o listă de titluri care le lipsesc de pe rafturile bibliotecilor școlare și pe care ar fi dornici să le descopere. Inițiatorii proiectului își propun să adune din comunitate minim 100 de volume pe care să le transporte, apoi, către rafturile (noi) care le așteaptă.
„Credem că o democrație solidă este formată din cetățeni informați care, pe baza cunoștințelor și informațiilor pe care le dețin, fac alegeri independente și se implică în dezvoltarea societății. Cititul și cărțile joacă un rol esențial în consolidarea democrației, mai ales într-o societate în care accesul la informație și educație este crucial pentru participarea activă și conștientă a cetățenilor. Un cetățean informat și implicat este un cetățean care citește, iar de aceea este necesar să cultivăm cât se poate de devreme interesul tinerilor pentru cărți. Prin „Construim vise” și componenta sa „BiblioteCar”, oferim resurse pentru a împuternici comunitățile rurale, în care accesul la educație și informație poate fi limitat. Investind în cărți, investim în cetățeni mai bine pregătiți pentru a lua decizii responsabile și pentru a contribui activ la viața democratică a comunităților.” – Marian Damoc, Președinte al Asociației Romanian Youth Movement for Democracy
Colecta de carte a debutat deja, peste 40 de cărți fiind pe drum către copiii din cele două sate beneficiare. Donatorii care își doresc să se implice și pe mai departe în completarea bibliotecilor și, deci, în sprijinirea micilor cetățeni în procesele lor de învățare și lărgire a orizonturilor, pot consulta lista actualizată a cărților care lipsesc din bibliotecile comunitare, cât și detalii despre modul de expediere a cărților în postarea de Facebook de pe pagina Asociației, aici: bit.ly/4eHANo1
Cu BiblioteCar, ducem împreună carte la sate!
***
Proiectul „Construim vise” este derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy în colaborare cu Școala Gimnazială Răducanu Rosetti Căiuți și Școala Gimnazială Coțofănești și este finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Despre Romanian Youth Movement for Democracy
Romanian Youth Movement for Democracy este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2010 care își propune să transforme comunitățile prin implicarea activă a tinerilor și promovarea valorilor democratice. Organizația are sediul în orașul Bacău, iar activitățile sunt desfășurate la nivel județean, național și internațional. Principalul obiectiv al organizației este de a consolida angajamentul civic în rândul tinerilor, subliniind importanța acestora în procesele decizionale la nivel local, național și internațional. Considerăm că fiecare comunitate este datoare să ofere tinerilor posibilitatea de a trăi în siguranță și să le asigure oportunități de dezvoltare personală și profesională.
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.