Gânduri……de voluntar

Povestea mea, ca voluntar, a început în urmă cu aproximativ 8 ani și încă continuă. Am 23 de ani și o grămadă de experiențe de povestit, însă nu e locul cel mai potrivit pentru a încerca să le detaliez aici.

Totuși, aș vrea să aduc mai aproape de voi câteva dintre momentele unice pe care le-am trăit, care au contribuit la dezvoltarea mea personală și care mi-au dat șansa să mă dezvolt cu fiecare pas.

Am făcut voluntariat în diverse locuri începând din școală, continuând cu biserica, cu diferite târguri și în cadrul mai multor fundații și organizații, cu profile, misiuni și activități diferite. Timpul dedicat acestei activități m-a găsit migrând din zona artelor (teatru, muzică), ajungând la educație (educație de la egal la egal pentru: viața de familie, pentru prevenire HIV/SIDA și a bolilor cu transmitere sexuală), ca mai apoi să mă opresc în zona acțiunilor și activităților cu scop social (interacționând cu diverse categorii de beneficiari, precum: copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, copiii cu părinți deținuți, copiii din centrele rezidențiale), zonă către care m-am și îndreptat prin formare profesională.

Poate pare ciudat, dar startul meu în voluntariat a fost unul întâmplător, poate ca al oricărui tânăr care, la început de drum și fără experiență, din dorința de a face ceva, de a fi util și de a învăța mai multe pentru a-și găsi drumul și vocația, dar s-a dovedit pe parcurs că a fost o oportunitate neprețuită care m-a ghidat pe tot parcursul acestor ani. Deci, pot spune că n-am avut un scop conștient sau un ”plan de bătaie” încă de la început, ci doar dorință de implicare care s-a transformat în pasiune și mod de viață.

O întrebare care probabil există în mintea multor tineri și care ar trebui lămurită poate fi următoarea: de ce să aleg voluntariatul și nu un stagiu de practică? Ambele variante sunt la fel de bune, însă pentru a decide, tinerii ar trebui să țină cont de următoarele aspecte: stagiile de practică sunt în principal destinate studenților sau tinerilor care deja și-au ales un domeniu profesional și care explorează terenul viitoarei meserii, însă spre deosebire de voluntariat, acestea au cerințe mult mai stricte și se adresează unui număr mai restrâns de tineri, dintr-o comunitate profesională. În schimb, voluntariatul îl poți face în diverse domenii de activitate, poate fi un precursor al dezvoltării personale ca om și apoi ca profesionist și îți poate oferi numeroase experiențe valoroase, din mai multe domenii.

Un aspect care pentru mine a contat extrem de mult în alegerea voluntariatului și care, pentru mulți tineri, ar putea reprezenta o oportunitate este faptul că și cei mai puțin pregătiți pot deveni voluntari, pentru a-și dezvolta abilități de comunicare, execuție, abilități practice, etc., își pot descoperi talente, înclinații, pot să-și depășească bariere legate de condiția socială, dizabilitate sau orice factor care pare un obstacol de netrecut.

Fiindcă n-aș vrea să fac din acest articol o introspecție foarte subiectivă, dar nici să las aceste povestiri la voia întâmplării, cu acordul vostru aș vrea să mă rezum la un ultim aspect al poveștii, prin a face o scurtă prezentare a aspectelor pozitive pentru care vă încurajez cu drag să fiți voluntari.

Pentru mine voluntariatul are concomitent două înțelesuri: a fi un punct de sprijin pentru cei din comunitatea mea și a investi timp de calitate în dezvoltarea mea personală.  Poate vă întrebați cum poate voluntariatul să aibă două semnificații atât de diferite? Răspunsul este simplu: pentru că este o activitate care poate și trebuie să le îmbine pe amândouă.

Vă lansez și vouă provocarea de a ne împartăși ce reprezintă voluntariatul pentru voi și câteva dintre momentele pe care le considerați cele mai interesante experiențe ce ar trebui împărtășite.

 

Cu prietenie,

Ciurescu Mădălina-Simona

Manager proiect (voluntar ☺ )

Proiect ”Tineri la START, comunități la RE-START!”

 

”Tineri la START, comunități la RE-START!” este o inițiativă a Asociației ”Centrul de Resurse Re-Start” – proiect de tineret finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.