Fundatia Motivation Romania lanseaza campania de donatii prin SMS pentru Fondul Scaunelor Rulante

Fundatia Motivation Romania a lansat  campania de donatii prin SMS pentru Fondul Scaunelor Rulante: primul program care ofera gratuit scaune rulante adaptate persoanelor cu dizabilitati locomotorii din Romania.

Oricine poate sustine campania prin trimiterea unui SMS in valoare de 2 euro/luna, cod ACTIV, la numarul scurt 8844. Campania are drept obiectiv strangerea a peste 30.000 euro din donatii, in primele trei luni, pentru a oferi gratuit 300 de scaune rulante potrivite persoanelor cu dizabilitati locomotorii din Romania.

Prin aceasta campanie, Fundatia Motivation Romania isi propune sa atraga un numar cat mai mare de donatori din categoria persoanelor fizice, care sa contribuie recurent la Fondul Scaunelor Rulante. Cu ajutorul acestor sustinatori, Motivation poate dona, an de an, cel putin 1.000 de scaune rulante personalizate copiilor si adultilor, la nivel national.

In Romania, sistemul public de sanatate acopera, odata la 3 ani, costul unui scaun rulant. Suma deconteaza un scaun rulant de slaba calitate, nepotrivit abilitatilor si nevoilor celor mai multi utilizatori. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera scaunul rulant „o componenta vitala a reabilitarii […] acesta trebuie sa corespunda cerintelor individuale ale utilizatorului si mediului in care acesta traieste” (OMS, Perspective Internationale asupra leziunii medulare, 2013, p. ix).  Scaunul rulant este utilizat de copii si adulti care au dificultati de deplasare datorita unor afectari ale sanatatii, temporare sau permanente, inclusiv amputatii, artrita, poliomielita, distrofie musculara, leziune medulara, spina bifida, accident vascular cerebral sau dizabilitati de vedere. Ele sunt, de asemenea, utilizate de persoanele varstnice. Scaunul rulant adaptat nevoilor si abilitatilor utilizatorului are un impact semnificativ asupra independentei si incluziunii utilizatorului, si reduce nevoia de asistenta din partea celor din jur. Scaunul rulant este un element esential pentru participarea la educatie si munca, si contribuie la o mai buna sanatate si calitate a vietii (OMS si USAID, Document de pozitie privind furnizarea dispozitivelor de mobilitate in tari cu resurse limitate, 2011, p.7).

Sunt pantofi care te duc departe! La fel si scaune rulante! este mesajul campaniei de donare prin SMS. Acesta face referire la dreptul fiecarei persoane care are nevoie de scaun rulant de a primi echipamentul corespunzator. Asa cum un pantof trebuie sa fie pe masura celui care il poarta, potrivit pentru a escalada munti sau pentru a merge la petreceri, scaunul rulant trebuie sa se potriveasca stilului de viata sau mediului in care traieste cel ce il foloseste. Un scaun rulant potrivit este un drept esential, fara de care copiii si adultii cu dizabilitati locomotorii nu pot merge la scoala, la munca sau la alte activitati alaturi de familie si prieteni. Trimitand cuvantul ACTIV printr-un SMS de 2 euro/luna la numarul 8844, cu totii contribuim la redarea independentei si a sperantei intr-o viata activa si implinita pentru copiii si adultii cu dizabilitati locomotorii”, a declarat Cristian Ispas, director general al Fundatiei Motivation Romania.

Numarul scurt 8844 este obtinut prin aplicatia donatie.ro, proiect al Asociatiei pentru Relatii Comunitare. Acesta este valabil in retelele de telefonie mobila Orange Romania, Digi Mobil, Telekom Romania, Vodafone Romania

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS, Raportul mondial privind dizabilitatea, 2011) estimeaza ca 15% din populatia unei tari traieste cu o dizabilitate, iar dintre acestia, 10% au nevoie de un scaun rulant (Ghidul privind furnizarea Scaunelor Rulante, 2008). In consecinta, aproximativ 1,5% din populatia oricarei tari are nevoie de un astfel de dispozitiv de mobilitate. In Romania nu exista statistici oficiale, insa prin aplicarea statisticilor OMS reiese ca aproximativ 300.000 de persoane au nevoie de un scaun rulant.

Parteneri ai campaniei: Arhiva Nationala de Filme, agentia Getica OOH, grupul Kiss FM, Fundatia Agape din Suedia.

Campania de donatii prin SMS a fost conturata in cadrul proiectului „8 ore peste program pentru o cauza buna” al Fundatiei Comunitare Bucuresti. Reprezentantii Fundatiei Motivation Romania au lucrat alaturi de un grup de voluntari specialisti, care continua sa sustina organizatia pe durata campaniei.

 

***

Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Serviciile pe care le ofera acopera o gama larga de nevoi, de la evaluare si echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare activa si instruire pentru viata independenta alaturi de un instructor in scaun rulant, consultanta pentru accesibilizarea spatiilor si sport adaptat. Pana in prezent, Motivation a redat libertatea de miscare si speranta intr-o viata implinita pentru mai mult de 23.000 de persoane cu dizabilitati din Romania. Mai multe informatii pe www.motivation.ro.