De la respins la ADMIS pe piața muncii

Piața muncii înseamnă competență, ci nu etichetare; competitivitate, ci nu marginalizare; colaborare, ci nu discriminare. Și totuși, pe piața muncii în context european se perpetuează discriminarea, stigmatizarea și marginalizarea.


”ADMIS pe piața muncii” nu este doar un titlu de proiect, ci năzuința a mii și mii de reprezentanți ai grupului vulnerabil reprezentat de persoane de etnie rromă – pentru care, dreptul la muncă rămâne a fi îngrădit de idei preconcepute, diverse tipuri de discriminare și subestimare.

”ADMIS pe piața muncii” este o șansă în plus pentru persoanele de etnie rromă care doresc să se angajeze, o șansă care nu ţine cont de vârstă, gen sau orientare sexuală.

Traiectoria spre statutul de ”ADMIS pe piața muncii” prevede 5 pași importanți, care acoperă întregul parcurs profesional al beneficiarului. Acești pași se măsoară în servicii personalizate, care țin cont de specificitatea și unicitatea fiecărui beneficiar. Serviciile sunt oferite GRATUIT prin intermediul proiectului și se referă la informare (cu privire la activităţile proiectului şi avantajele integrării profesionale a rromilor); evaluare şi orientare profesională (realizată de catre un psiholog); cursuri de calificare în peste 15 meserii; servicii de mediere a angajării (suport în tehnici de căutare a unui loc de muncă) și plasare pe piaţa internă a muncii (ocuparea unui loc de muncă).

Parcursul profesional proiectat mai sus nu este atât de simplu precum pare, însă este bine structurat, astfel încât rezultatul să fie cel scontat. O echipă întreagă, pe nume ”ADMIS”, lucrează în acest sens, mizând pe potențialul rromilor și pe o piață a muncii incluzivă, cu mult mai productivă.

Pentru mai multe date despre ”ADMIS pe piața muncii” accesați site-ul proiectului www.rrom-admis.ro.

Articolul De la respins la ADMIS pe piața muncii este redactat în cadrul proiectul “ADMIS pe piaţa muncii – Construirea unui model complex de integrare profesională a persoanelor de etnie rromă din regiunile BI, NV, SE şi SM, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, Cod proiect: POSDRU/165/6.2/S/143183.