Activităţi pentru copiii din Toflea şi Brăhăşeşti în cadrul proiectului Cooperare interetnică pentru comuna Brăhăşeşti

Proiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhășești”, implementat de Asociația Romano ButiQ în parteneriat cu Fundația Toflea și Consiliul Local Brăhășești, are ca obiectiv general contribuţia la dezvoltarea comunităţii rurale interetnice Brăhăşeşti, pe plan social şi economic, prin implicarea membrilor comunităţii în procesul de dezvoltare locală şi prin încurajarea dialogului intercultural.


În lunile iunie si iulie, în cadrul proiectului au fost organizate activităţi pentru copii, cu rolul de a le dezvolta creativitatea, încrederea în propriile forţe cât şi capacitatea de a înţelege că diferenţele de fapt ne dau unicitatea. Pe data de 17 iunie, a fost organizată o piesă de teatru cu 20 de copii din satele Toflea şi Brăhăşeşti, atât romi cât şi neromi, care s-a intitulat D-ale carnavalului sub regia actorului Sorin Sandu. Scenetele au fost alese din dramaturgia lui Ion Luca Caragiale (fragmente din piesele „O noapte furtunoasă” şi , „D’ale carnavalului”, scenetele „Amici”, „Justiţie”) pentru că acestea sunt ofertante din punct de vedere actoricesc, personajele sunt foarte bine definite, cu trăsături clare, iar lucrul la punerea lor în scena (diversele jocuri folosite în repetiţii, învăţarea textului, interpretarea replicilor conform tipologiilor personajelor) i-a ajutat pe copii să-şi dezvolte imaginaţia, creativitatea, atenţia, concentrarea , să-şi păstreze şi să-şi dezvolte spiritul ludic. Prin interacţiunea din timpul repetiţiilor copii au ajuns să se cunoască mai bine, să accepte faptul că oamenii pot fi diferiţi ca şi etnie, pot avea obiceiuri sau tradiţii cultural-spirituale diferite şi cu toate acestea pot colabora la realizarea unor obiective comune, benefice. În actele artistice manifestările discriminatorii sau de respingere care din păcate se întalnesc uneori în alte contexte sociale nu îşi au locul. O parte din spectacol a fost vorbit în limba romani, acest lucru având consecinţe benefice în mai multe direcţii. Faptul că pe scenă, într-un spectacol de teatru, aşadar într-un context artistic, creator, se vorbeşte în limba romani, va creşte atât în rândul micilor actori romi şi neromi, cât şi în rândul spectatorilor, respectul faţă de limba romani, element foarte important al culturii rome şi, prin extindere, faţă de valorile cutural-spirituale proprii ale acestei etnii, lucru care de asemenea va conduce la înţelegere, acceptare, toleranţă, încredere. La acestea au contribuit şi elemente de costum tradiţional specific etniei rome.

O altă activitate din cadrul proiectului a fost organizarea a două tabere reacreative pentru 100 de copii din comunitate în Straja, jud. Hunedoara, în tabăra VIAŢA. Scopul taberei a fost de a creşte stima de sine şi încrederea copiilor în forţele proprii. Copiii dezavantajaţi din comunitate au participat la activităţi educaţionale care să îi ajute să se dezvolte. Activităţile desfăşurate au fost conduse atât de către facilitatori ai Asociaţiei Romano ButiQ, care au realizat workshop-uri pe tema discriminării, toleranţei şi egalităţii, cât şi de către trainerii taberei VIAŢA, care au creat echipe de ‘’mici aventurieri’’ în parcul destinat aventurii. Tabăra VIAŢA are o istorie de aproape 15 ani, fiind prima tabără de aventură din România. Acesta este un program al Fundatiei Noi-Orizonturi,având trăsăturile unei şcoli de vară, în care copii şi adolescenţi învaţă prin activităţi distractive să fie mai comunicativi şi responsabili, mai încrezători în ei înşisi şi în ceilalţi, mai atenţi la problemele din comunitate şi protejarea mediului.

Activităţile cu cei mici au avut rolul de a-i face pe aceştia să înţeleagă că diferenţele sunt cele care ne fac unici, că fiecare etnie are partea sa culturală şi că diversitatea este un lucru bun atunci când ştim să o tratăm cu toleranţă şi curiozitate.

Finanțarea de care beneficiază proiectul este în valoare de 74.700 € pe o durată de 18 luni.

Proiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhăşeşti” este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. 

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.