Campanie on-line de promovare a voluntariatului în rândul tinerilor

Asociația noastră ”Centrul de Resurse Re-Start” din Iași, în calitate de beneficiar, implementează  proiectul in perioada 15 august – 15 octombrie 2017 proiectul cu titlul ”Tineri la START, comunități la RE-START!”, proiect de tineret finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, în cadrul Concursului Național de Proiecte Pentru Tineret 2017.

Proiectul răspunde nevoilor tinerilor de cunoaștere, alegere și consolidare a planurilor de carieră, identificate printr-un sondaj realizat în mediul online realizat de către asociatia noastră, în vederea fundamentării și pregătirii proiectului.

Necesitatea proiectului are la bază nevoile identificate în randul tinerilor de către organizația noastră, si a fost confirmată și de rezultatele Studiului „Situația tineretului și așteptările sale – Diagnoza – Barometru de opinie publică tineret 2016” realizat de MTS, care arată că proporția tinerilor care participă la activităţile extraşcolare a fost de 31% in 2016, în timp ce doar aproximativ 20% au participat la campanii de informare sau dezbateri si conferinte. Încrederea în organizații și asociații neguvernamentale este în proporție de 22%, interesul pentru voluntariat al tinerilor este de 36%, în timp ce doar 5 % faceau parte dintr-o asociație sau organizație la momentul investigației. In același timp percepția tinerilor față de responsabilitățile lor în calitate de cetățeni sunt mai cu seamă legate de respectarea drepturilor lor și de neîncălcarea legilor, în general, ceea ce creează o anumită distanță socială față de cetățenia activă. Din experienta, stim că orice implicare în activităţi de voluntariat implică o formă de învăţare socială, chiar dacă de multe ori aceasta nu este conştientizată. Implicarea în activităţi de voluntariat dezvoltă o serie de abilităţi şi competenţe sociale, cum ar fi de exemplu solidaritatea, toleranţa, încrederea, spiritul civic şi responsabilitatea socială, aspecte pe care prin proiect dorim sa le diseminam si în comunitatea în care activăm.

In cadrul proiectului derulam o campanie on-line de promovare a voluntariatului și a oportunitatilor pentru tineri, ce urmareste cresterea gradului de constientizare a tinerilor cu privire la importanta si beneficiile voluntariatului și a implicării în rezolvarea problemelor comunităților din care fac parte.

Campania are rolul de  a ajuta si organizațiile locale de a-si mări echipele de interventie prin cresterea interesului din partea tinerilor de a se implica în astfel de activități si de a-si face cunoscută munca de multe ori trecuta cu vederea de comunitatea în care acționează.

Invităm astfel organizațiile care derulează programe de voluntariat, programe/proiecte care au ca beneficiari tinerii și vor șă își promoveze proiectele și programele să ne trimită materialele de diseminare pe adresa office@re-start.ro.

 

Suntem nerăbdatori să aflăm poveștile voastre de succes iar impreuna să  aducem…..

Tinerii la START, comunitățile la RE-START?!