Voluntar în timpul liceului

În zilele noastre, este destul de întâlnită activitatea de voluntariat în rândul liceenilor.

De ce?
Poate din simpla nevoie de a-și ocupa timpul liber, poate pentru că unii își dau seama că un C.V.  bine construit îi va ajuta în viitor sau poate că sunt dedicați cauzei pentru care fac voluntariat.
Indiferent de cauzele pentru care s-au decis sa își înceapă activitatea de voluntar, e cert faptul ca astăzi găsim în descrierea profilurilor de facebook  a multor tineri menționarea că au fost sau sunt voluntari la diverse entități.

Experiența de voluntar

Imaginea pe care ți-o creezi asupra voluntariatului este foarte mult influențată de prima ta experiența de voluntar și de prima organizație unde ai făcut voluntariat, politica lor si activitățile pe care acestea le întreprind.

Așa am ajuns sa văd voluntariatul ca cea mai relaxantă, interesantă  și benefică activitate pentru dezvoltarea mea personală din timpul liceului.

Unde fac voluntariat?

Viața mea de voluntar a început la asociația „Mai Bine” din Iași, o asociație de protecție a mediului (nu numai, vezi pe site) și care încearcă sa atingă fiecare dintre ramurile Ecologiei  Umane.

Cum ai ajuns acolo?

După primul meu contact cu liceul, care a avut loc în luna septembrie 2015, a avut loc si primul contact cu lumea ONG, la un mijloc de octombrie a aceluiași an.

Cum?

Foarte simplu, am spus ˮDA” unei provocări.

În ce consta provocarea?

Printre primele ore de dirigenție, diriginta ne-a prezentat un proiect, facut de cei ce aveau sa-mi devina colegi, pe tema protecției mediului, care urma să se întindă pe parcursul a 4 săptămâni, sâmbăta, la o oră destul de matinală.

Să ne facem înțeleși, unui elev îi este greu în fiecare dimineață, să se trezească, să meargă la școală și daca prelungești chinul acesta și în ziua de sâmbătă timp de o lună, iese o adevărată provocare.

Cum a fost?

4 ateliere, 4 săptămâni, 4 teme și multe ore în care am învățat lucruri noi cu mare plăcere.

De ce?
Pentru ca atmosfera era cu totul alta decât cea rigidă de la școală și că, imediat după noțiunile teoretice, urmau vizite tematice și practică, lucruri care în general lipsesc din învățământul românesc.

Ce puteai să îți dorești mai mult?
Aveai o grupă de maxim 10 persoane, cei care prezentau informația teoretică aveau experiență vastă în domeniu, puneai in practică ceea ce învățai.

Nu puteai să îți dorești mai mult (de doua ori!!)

Ei bine, eu am primit mai mult decât mi-am dorit, am mers la cel mai mare forum pe protecția mediului din acel an, Cop21, la Paris.

Am plecat 3 elevi și 3 coordonatori, eram o mână de prieteni, dar ne comportam ca o familie.

Cele 10 zile petrecute în călătoria noastră internațională au fost de neînchipuit, a fost un team building extraordinar de eficient, ne-am confruntat cu diverse probleme, le-am rezolvat împreună, ne-am certat, ne-am iertat și am aflat lucruri despre noi despre care nici noi nu știam. A fost un amalgam de sentimente, trăiri și informații noi,  a fost evenimentul ce mi-a schimbat viața la 90 de grade.

 Merită să fii voluntar?

În momentul în care scriu acest articol, se împlinesc 2 ani de când am luat contact cu organizația la care sunt voluntar, 2 ani în care am călătorit, am învățat, am muncit, am cunoscut mulți oameni, am făcut birocrație, am bătut la uși de instituții publice, am gustat din libertatea la care aspiră orice adolescent, însă am simțit și parte din responsabilitatea unui adult.
Fiecare moment de tensiune a meritat când vezi la sfârșit satisfacția întregii echipe.

Poate voluntariatul să îmi schimbe performanța școlară?

Cu siguranță DA, însă pentru mine a fost o schimbare în bine.

De ce?
Ar exista mai multe motive.  Primul ar fi că activitatea de voluntariat m-a ajutat să scap de stresul acumulat la școală. Dacă eram pus să aleg între 2 ore de somn sau 4 de a lucra cu o echipă extraordinară de oameni, renunțam la somn. Ei bine au fost zile în care lucram 12-13 ore (școala și activități de voluntariat), însă performanța mea școlară a avansat și am reușit să am și cea mai mare medie din clasă.

Un al doilea motiv ar fi grupul de oameni cu care lucram. În afară de cei 3 colegi care lucrau propriu-zis la asociație, am întâlnit foarte mulți oameni cu profesii diferite, de la care am încercat să învăț câte ceva: ei bine, aveam totuși ce să învăț de la Profesori Universitari, ingineri de mediu, jurnaliști, anterprenori, doctoranzi în diverse domenii, avocați, agenți imobiliari, IT-iști, traducători, arhitecți, designeri, artiști în diverse domenii, studenți și mulți alții.

Pot să devin și eu voluntar?                Poti sa devii si tu

Cu siguranță poți, trebuie doar să vrei asta.

La început trebuie doar să găsești un domeniu care să îți placă și un ONG care să activeze în acel domeniu.

Nu ai un domeniu preferat?

Atunci încearcă mai multe organizații până vei da de ceva care să îți placă.

MULT SUCCES!

 

 

Popa Adrian – câștigătorul premiului III, în cadrul Concursul național de jurnalism on-line „Tineri,  promovăm comunitatea!” 

 

Scurtă prezentare a autorului:

Elev de filieră umanistă, în clasa XI și cu o experiență de 2 ani în cadrul organizațiilor de tip ONG, lider al elevilor atât la nivel școlar cât și județean, activist din fire și voluntar de meserie.