Înscrie-te în Corpul European de Solidaritate!

Comisia Europeana a lansat „Corpul European de Solidaritate”, initiativa prin care tinerii europeni cu vârste cuprinse între 17 si 30 de ani se pot înscrie ca voluntari în propria tara sau în alte state ale Uniunii pentru a ajuta oameni si comunitati din spatiul comunitar. Proiectele sprijinite de Corpul european de solidaritate pot dura între 2 si 12 luni, ele derulându-se de obicei pe teritoriul statelor membre.

Conditii financiare:
· Celor care opteaza pentru voluntariat li se vor asigura cazarea, masa, cheltuielile de deplasare si banii de buzunar, iar celor care doresc sa beneficieze de stagii si ucenicii li se vor plati cheltuielile de deplasare si o diurna.
· Tinerii angajați prin intermediul Corpului european de solidaritate vor avea contract de munca si salariu, în conformitate cu legislatia, reglementarile si contractele colective de munca la nivel local.

Cine se poate înscrie în Corpul european de solidaritate?

Te poți înscrie în Corpul european de solidaritate încă de la vârsta de 17 ani, însă, pentru a participa efectiv la proiecte, trebuie să ai peste 18 ani. În ceea ce privește limita superioară de vârstă, trebuie să finalizezi proiectul la care participi înainte de a împlini 31 de ani.

De asemenea, trebuie să fii rezident legal sau să ai cetățenia unuia din statele membre ale UE sau a uneia din următoarele țări: Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei.

Deși te poți înscrie în Corpul european de solidaritate dacă îndeplinești aceste criterii, unele proiecte prevăd o serie de restricții în materie de vârstă, reședință legală sau cetățenie, în funcție de tipul de proiect și de modalitatea de finanțare.

Activitățile au în vedere o gamă variată de domenii, cum ar fi educația, sănătatea, integrarea socială, asistență pentru furnizarea de produse alimentare, construirea de adăposturi, primirea, sprijinirea și integrarea migranților și refugiaților, protecția mediului sau prevenirea dezastrelor naturale.

Tinerii interesați să se înscrie în Corpul european de solidaritate vor trebui să adere la declarația privind misiunea CES și la principiile acesteia. Organizațiile participante vor trebui să adere la Carta CES, ce stabilește drepturile și responsabilitățile pentru fiecare etapă dintr-un proiect ce reprezintă o experiență de solidaritate.

Detalii pe www.europa.eu.

Sursa: www.europa.eu