„Grădina de corzi” un proiect de succes al Asociației Zero Gravity Iași!

Asociația Zero Gravity Iași a derulat în perioada august – octombrie 2017 proiectul pentru tineret Grădina de corzi, finanțat de către Județul Iași – Consiliul Județean Iași.

Proiectul si-a propus practicarea educației fizice și a sportului de către tineri cu dizabilități în scopul dezvoltării personalității lor și integrării în societate.

Scopul acestui proiect a fost acela de a crea o astfel de alternativă și a pune bazele unei platforme fixe care să permită permanentizarea activităților din cadrul acestei inițiative.

 

Obiective proiectului au fost:

  1. Asigurarea accesului a 60 de tineri cu dizabilități la servicii și facilități sportive și educaționale de calitate, care acordă atenție problemelor specifice de gen, în mod gratuit și cat mai aproape de comunitățile în care trăiesc.
  2. Creșterea gradului de incluziune socială și îmbunătățirea calității vieții în rândul tinerilor cu dizabilități precum și combaterea fenomenului de excludere și marginalizare în rândul acestora.
  3. Promovarea voluntariatului în vederea participării tinerilor cu dizabilitati la activități educaționale și sportive.
  4. Crearea unui model de bune practici în vederea utilizării sportului ca metodă de dezvoltare a abilităților de viață, de creștere a încrederii în propriile forțe și de integrare socială a tinerilor cu dizabilități.
  5. Dezvoltarea unui program și a infrastructurii aferente pentru a asigura continuitatea autonomă a acestui proiect pe termen lung.

 

Activități principale desfășurate în cadrul proiectului:

  • Construirea grădinii de corzi.
  • Derularea unui program de voluntariat adresat tinerilor care a fost promovat atât la nivelul publicului larg dar și în rândul ONG-urilor active la nivel județean.
  • Activități sportive: tinerii au luat parte la activități în cadrul Grădinii de corzi și a sălii de cățărat Zero Gravity.
  • Activități educaționale:latura educațională a avut în vedere provocarea participantilor într-un mod constructiv, care sa le dezvolte tinerilor competențe precum spiritul de echipă, încrederea, abilități de comunicare și leadership. Procesul educațional implică luarea deciziilor, asumarea riscului, gestionarea conflictelor și planificarea, toate acestea fiind prezente în activități care simuleaza provocările din viața de zi cu zi. Pe lângă acestea, s-au avut în vedere și dificultățile specifice acestei dizabilități: conceptul de sine slab dezvoltat, lipsă de autonomie psihologică și socială, dependența de îngrijitori, carențe în dezvoltarea cognitivă și socială, probleme în dezvoltarea limbajului, neîncrederea în forțele proprii etc.).

 

Mai multe informații despre proiect puteți afla din materialul disponibil pe  www.stirileprotv.ro.

 

Mai multe detalii despre Asociația Zero Gravity Iași, sunt disponibile pe pagina de FACEBOOK.