Și totuși…de ce să fac voluntariat?

Ca orice voluntar, printre prietenii, colegii, cunoștiințele și familia mea, am avut oameni mai curioși și mai puțin curioși care m-au întrebat: Ce te-a determinat să faci voluntariat?, De ce ai investit atâta timp în voluntariat și nu în planuri concrete de viitor sau în oportunități profesionale de dezvoltare a carierei tale?, Ție ce-ți iese?, Nu e mai degrabă o pierdere de timp și energie? etc. Mi s-a părut ciudat să explic mereu de ce și cum am văzut eu o oportunitate în aceste experiențe, așa că am ales mai degrabă să povestesc despre visele și planurile mele, incluzând aceste răspunsuri la întrebări într-o dimensiune concretă, astfel încât să dau șansa și celor mai puțini încrezători sau mai puțin informați să înțeleagă lucrurile prin ochii mei.

Astfel, le-am spus că visul meu este să pot face proiecte frumoase pentru comunitatea mea, că voluntariatul mă ajută să pun în aplicare planurile mele, împreună cu o echipă de profesioniști care-și doresc același lucru și de la care pot învăța continuu cum să ajung mai aproape de ce îmi doresc, cum să îmi dezvolt abilitățile și cum să dozez acest efort pentru a face pași către atingerea obiectivelor personale. Ce-i drept, nu a fost și nu este întotdeauna ușor, așa cum pare, însă așa cum spune și proverbul românesc: ”ce nu te omoară, te face mai puternic”.

Îmi amintesc cum, la început, au existat în mintea mea multiple temeri și limitări privind activitatea de voluntariat, în principal datorate lipsei mele de experiențe de orice fel, a emotivității și a temerilor de necunoscut, a semnelor de întrebare și neîncredere a celor din jur privind această activitate. Una dintre marile mele temeri pornea de la următoarea întrebare: ”Există o multitudine de oameni, instituții, ONG.-uri, unii/unele chiar de renume, care și-au dedicat permanent activitatea și timpul lor pentru a îmbunătăți, aduce și dezvolta resurse benefice comunității, cum aș putea eu, un simplu tânăr, fără experiență și fără prea multe cunoștiințe să-mi aduc aportul și contribuția pentru a aduce un plus de valoare acestor scopuri? Răspunsul la această întrebare l-am găsit în timp și am înțeles, că indiferent de cât de mulți suntem dedicați acestei misiuni, cât de experimentați sau la început de drum, există loc pentru fiecare, că împreună suntem mai puternici, mai devotați și mai aproape de reușită și că numai împreună putem să realizăm un vis comun, cel al dezvoltării comunității noastre. Astfel, am înțeles că puțin curaj te poate aduce cu un pas mai înainte, că doar dacă încerci vei putea să devii mai bun și să reușești să faci o schimbare, că multe dintre fricile, temerile și limitările noastre nu sunt raționale și cu cât acestea se adâncesc ne vor face doar să stagnăm.

Așa că, dragi cititori, vă lansez o provocare, provocarea de a fi voi și de a contribui la schimbarea pe care v-o doriți. Gândiți-vă, dacă fiecare dintre noi am contribui cu câte o oră pe săptămână unei cauze, acțiuni sau activități cât de multe s-ar putea schimba. Fiți visători, fiți creativi și nu lăsați pe nimeni și nimic să stea în calea viselor și a dorințelor voastre. Gândiți-vă cât de mult înseamnă să dăruiești, să fii împlinit și să fii apreciat, ambiționați-vă doar din acest gând și nu renunțați, oricâte obstacole v-ar sta în cale.

Cu speranța că aceste cuvinte vă vor însoți permanent în gândul și sufletul vostru și experiențele pe care vi le-am povestit vă vor călăuzi pașii, în speranța unei generații revoluționare implicată în viața comunității și căreia îi pasă, vă invit să fiți voluntari și să arătați că se poate, să demonstrăm că noi facem diferența.

 

Cu prietenie,

Ciurescu Mădălina-Simona

Manager proiect (voluntar )

Proiect ”Tineri la START, comunități la RE-START!”

 

”Tineri la START, comunități la RE-START!” este o inițiativă a Asociației ”Centrul de Resurse Re-Start” – proiect de tineret finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.