DiscoverEU: Ai peste 18 ani și ești cetățean al Uniunii Europene? Pregătește-te să explorezi Europa!

DiscoverEU este o inițiativă a Uniunii Europene, care se bazează pe o propunere a Parlamentului European și li se adresează tinerilor cu vârsta de 18 ani. Participanții vor avea șansa de a merge într-o călătorie care le va permite să experimenteze libertatea de circulație în UE, să descopere diversitatea Europei și să afle mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia, să intre în contact cu oameni de pe tot continentul și, nu în ultimul rând, să se descopere pe ei înșiși.

În cadrul acestei inițiative, Comisia Europeană va selecta cel puțin 20 000 de tineri care au 18 ani până la data de 31 decembrie 2019. Persoanele interesate se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret. Înscrierile vor începe joi, 7 noiembrie 2019, ora 12:00 CET și se vor încheia joi, 28 noiembrie 2019, ora 12:00 CET.

Comisia le va oferi tinerilor selectați permise de călătorie cu care vor putea explora Uniunea Europeană între 1 aprilie 2020 și 31 octombrie 2020, pe o perioadă de maximum o lună.

În principiu, solicitanții selectați vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, proiectul ar trebui să ofere mijloace alternative de transport, de exemplu feriboturi și autobuze dacă este necesar, și să țină cont de considerente de mediu, de timp și de distanță.

În cazuri excepționale, dacă nu există niciun alt mijloc de transport disponibil, va fi permisă călătoria cu avionul. Astfel, tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni izolate au și ei șansa de a participa la această inițiativă.

2. Candidați eligibili

Pentru a fi eligibili, candidații trebuie:

  • să aibă 18 ani la data de 31 decembrie 2019 (adică s-au născut între 1 ianuarie 2001 și 31 decembrie 2001, inclusiv);
  • să aibă cetățenia uneia dintre țările membre ale Uniunii Europene, la data luării deciziei de atribuire;
  • să completeze corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate sau al pașaportului.

În cazul în care primesc permise, candidații selectați pot călători doar dacă:

  • își încep călătoria într-o țară care este membră a Uniunii Europene în momentul în care se ia decizia de atribuire;
  • își planifică o călătorie de cel puțin o zi și maximum o lună;
  • își propun să viziteze cel puțin o țară străină care este membră a Uniunii Europene în momentul în care se ia decizia de atribuire;
  • își doresc să devină ambasadori ai inițiativei DiscoverEU.

Solicitanții care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate nu vor fi luați în considerare în momentul în care se face selecția câștigătorilor.

DiscoverEU este o acțiune pregătitoare inițiată de Parlamentul European cu obiectivul de a le oferi oportunități de călătorie și mobilitate tinerilor care au împlinit 18 ani. Acțiunea vizează această vârstă deoarece ea marchează un moment important în trecerea la viața adultă și conștientizarea noțiunii de cetățenie europeană.

Afla toate informațiile pe www.europa.eu

 

Sursa: www.europa.eu