Workshop ”Și eu spun STOP DISCRIMINĂRII!”, 28 septembrie 2017, Iași
Workshop-ul ”Și eu spun STOP DISCRIMINĂRII!” s-a desfășurat pe 28 septembrie 2017, în parteneriat cu Colegiul Tehnic ”Ion Holban” Iași și a avut ca scop creșterea gradului de informare al tinerilor cu privire la fenomenul discriminării.
În cadrul acestei activități tinerii au definit împreună cu formatorii ce este discriminarea, care sunt formele de discriminare, au discutat despre categoriile vulnerabile care sunt deseori victimele acestui fenomen. Într-o manieră interactivă, prin jocuri, tinerii au încercat să exemplifice situații concrete cu care se confruntă persoanele discriminate, să identifice și să recunoască corect situațiile de discriminare, au discutat despre măsurile care se pot lua pentru corectarea acestui tip de comportament și despre modalitatea în care statul ia aceste măsuri pentru a echilibra și sprijin grupurile vulnerabile.
De asemenea, tinerii au primit informatii despre autoritatea care se ocupă de reglementara situației persoanelor vulnerabile în românia (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) și despre categoriile cele mai afectate de acest fenomen la momentul actual, conform statisticilor autorității competente în domeniu.
După intervenția formatorilor, invitații noștrii, le-au împărtășit tinerilor cum se simt cei discriminați din postura persoanelor cu dizabilități, cum au reușit să trateze acestu lucru astfel încât să nu mai fie atât de afectați emoțional și le-au vorbit tinerilor despre modul în care se pot implica să-i sprijine pe cei aflați în nevoie, eliminând sentimentele de milă și de frustrare a persoanei și devenind mai degrabă un punct de sprijin și de încredere. Tot în cadrul intervenției lor le-au povestit copiilor că nu trebuie să se simtă vinovați, că nu întotdeauna persoanele cu dizabilități au nevoie de ajutorul celor din jur și că aceste persoane apreciază foarte mult atunci când sunt tratate ca toți ceilalți.
După intervenția invitaților noștrii, am constat că tinerii au fost vizibil emoționați și că pledoaria acestora le-a stârnit emoții puternice și lacrimi și fiindcă ne-am dorit să avem un final fericit și să sumarizăm cele aprofundate în cadrul întâlnirii, formatorii le-au expus tinerilor un filmuleț pe tema discriminării pentru a conștientiza aspectele și modul în care se simt persoanele discriminate.
Workshop-ul GRATUIT dedicat tinerilor a fost organizat de Asociația ”Centrul de Resurse Re-Start” în cadrul proiectului ”Tineri la START, comunități la RE-START!”, proiect de tineret finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.