Voluntariat ROMÂNIA – CANADA

Madalina Tinteia, 11 Oct 2017

In calitate de formator al voluntarilor, intr-un proiect in care am desfasurat activitati la un moment dat, dar si in calitate de voluntar, pot spune ca experienta de voluntariat este incredibil de importanta. Importanta vine din faptul ca exista o lege nescrisa a omenirii care spune ca, daca ai primit ceva in aceasta existenta, in orice forma ai fi primit, este necesar sa intorci in comunitate sau in societate si  sa impartasesti si altora experienta ta.

Departe de a incerca sa creionez o imagine idealista voluntariatului, as vrea sa abordez in prima faza aspectul moral, esential si uman al acestei activitati neremunerate. Este foarte greu sa te gandesti la a da inapoi ceva atunci cand te simti uscat pe dinauntru. Uneori simplele probleme personale te pot ravasi si nu crezi ca mai ai energie, interes, motivatie, timp sa mai oferi din ce nu ai nici tu comunitatii. Un lucru extraordinar insa pe care l-am invatat in existenta mea este ca atunci cand te simti mai fara putere, exact atunci s-ar putea sa poti darui mai mult si ca intotdeauna exista resurse nebanuite. Resursele tale sunt nelimitate si cineva va avea intotdeauna nevoie de tine, chiar si cand esti cel mai la pamant. Pentru ca si atunci, vor exista alte persoane care sa aiba nevoie de ceea ce ai tu de oferit lumii.

Ideea de conexiune, de pod catre lume si intre oameni mi-a placut intotdeauna. Atat in calitate de formator la ora actuala cat si in calitate de inca! voluntar am desfasurat activitati dintre cele mai diverse : de la voluntariat in institutii media, la voluntariat in sectorul social, la voluntariat in sectorul politic si organizatii de profil pentru intrajutorarea femeilor aici in Canada, la voluntariat in ONG-uri culturale, sau voluntar in diverse segmente ale zonei artistice pentru festivaluri sau strict pentru diverse evenimente, voluntariatul mi-a oferit intotdeauna sentimentul competentei. Am simtit mereu ca lumea are nevoie de mine mai mult decat am eu nevoie de altcineva. Dincolo de sentimentul de multumire sufleteasca, exista un anume detaliu pe care lumea, mai ales in Romania, il neglijeaza : capacitatea de a crea punti intre oameni. De a crea conexiuni, de a pune bazele unor prietenii sau de a deschide niste usi pe care altminteri nu le-ai putea deschide.

In Canada cand ajungi, ai de infruntat mai multe piedici. Oricat de bine situat ai fi in Europa, din punct de vedere profesional, in Canada trebuie sa iei totul de la 0. VOLUNTARIATUL este cea mai buna metoda a de a pune piciorul in usa ONG-urilor sau intreprinderilor pe care ti le-ai dori ca punct tinta pentru aplicatii ulterioare. Vanatul de joburi este o poveste teribil de complicata, dar voluntariatul iti ofera, pe langa oportunitatea de a intelege mediul de lucru canadian si cultura canadiana, punti reale de a-ti crea ceea ce in Canada se numeste networking. Si ceea ce este teribil de important. Ati fi surprinsi sa aflati cat de greu se intra in companii sau organizatii de profil, pentru a voluntaria. Concurenta este acerba, aproape ca atunci cand vrei sa obtii un post. Dar voluntariatul ofera posibilitea reala de a realiza experienta canadiana si de a-ti crea un spatiu unde poti lucra cu oameni care te pot ajuta cu recomandari ulterioare. Aici, pentru a obtine un loc de munca mai bine platit, trebuie musai sa ai cel putin 3 recomandari profesionale. Oriunde mergi se cer recomandari si referinte. Evident, ca nou venit, este imposibil sa le ai. Toata lumea face referire la experienta canadiana chiar daca o carte de vizita profesionala din Romania spre exemplu face putin diferenta. Insa, in afara de posibilitatea de a avea ore pe hartie si de a face dovada ca ai experienta canadiana, este elementul conexiunii pe care o poti crea cu oamenii cu care desfasori activitati de voluntariat. Orice zi in care stai in casa, ca imigrant in CANADA, este o zi pierduta. Voluntariatul iti ofera sansa reala de a fi de folos comunitatii din care faci parte dar si de a aduna experienta care este atat de importanta atunci cand iesi in lume sa iti cauti un loc de munca.

Este extrem de important sa privim voluntariatul din perspectiva dezvoltarii personale: voluntariatul iti ofera posibilitatea sa cunosti organizatii pe care altminteri nu le-ai cunoaste, sa evoluezi din toate punctele de vedere iar in Canada daca faci o figura buna, daca esti responsabil, muncitor, implicat, ai sanse reale de angajare ulterior. In plus, esti cu un pas in fata celui care vine din afara : lumea te cunoaste, partenerii companiei te cunosc, oricine prefera mult mai usor sa lucreze cu o persoana pe care o cunosc, mai ales daca persoana a fost implicata serios in munca desfasurata.

In Romania voluntariatul mi-a deschis porti importante: organizatiile unde, pe perioada studentiei am fost voluntar, au devenit angajatorii mei de mai tarziu, deci acelasi principiu si aceeasi formula se aplica si in cazul acesta.

Personal, voluntariez si acum. Este singura sansa de a oferi ceva comunitatii din care fac parte. Iar principiul karmei functioneaza de minune: niciodata nu stii in ce forme vei primi inapoi ceea ce ai oferit… si cum roata se poate intoarce catre tine la un moment dat.

Recomand cu multa caldura implicarea. In principiile psihologiei sta activismul. Este recunoscut faptul ca doar fiind activi putem reusi in viata si ne putem mentine sanatosi.

 

https://madeleinetinteiablog.wordpress.com/