Opening Opportunities 4 program de pregătire și încurajare a carierelor în computer science prin mentorat pentru liceeni

Miercuri, 11 octombrie 2017, începând cu ora 13.00, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola nr. 34) are loc lansarea ediției a IV-a a proiectului educațional Opening Opportunities, un program de încurajare a carierelor în computer science prin mentorat, pentru liceeni, creat de Asociația Techsoup România în cadrul programului global Microsoft YouthSpark. Programul se desfășoară simultan, în perioada septembrie 2017 – martie 2018, în localitățile Iași, Suceava, Vaslui, Bârlad, Onești și Râmnicu Vâlcea.

La Iași, proiectul se desfășoară sub coordonarea și cu facilitarea Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”.

Opening Opportunities pregătește elevi de liceu pentru inovație și îi ajută să dezvolte proiecte IT cu ajutorul mentorilor din industrie. Prin intermediul acestui proiect, elevii au ocazia să discute și să lucreze în grupuri de mentorat online timp de 6 luni cu profesioniști IT din Microsoft România, de la care vor afla ce înseamnă o carieră în IT, care sunt cerințele, pașii, cât de tehnic sau netehnic poți fi, ce abilități și trasee de carieră pot fi cultivate ca să ajungi în această industrie. Elevii care participă la evenimentul de lansare și care se vor înscrie în program, vor dezvolta produse și aplicații software sub îndrumarea profesioniștilor IT din Microsoft România. La sfârșitul celor 6 luni, 7 echipe finaliste alese de un juriu mixt de profesioniști își vor prezenta proiectele la sediul Microsoft România, în cadrul evenimentului Demo Days.

La evenimentul de lansare și selecție vor fi prezenți cel puțin trei mentori Microsoft. După eveniment, elevii vor fi invitați să aplice în grupurile de mentorat create și coordonate de profesioniștii Microsoft pe platforma www.openingopportunities.ro și își vor selecta mentorii. În lunile noiembrie, decembrie și ianuarie se vor forma echipele de elevi, se vor alege proiectele la care vor lucra și vor începe lucrul efectiv la aplicații/proiecte. În februarie, echipele vor intra într-o competiție cu proiectele la care au lucrat, iar cele mai bune proiecte vor fi premiate. Pe parcursul acestor luni, elevii vor căpăta cunoștințe atât de programare, cât și de vânzare, project management, prezentare etc.

Grupul-țintă al ediției 2017, la nivelul municipiului Iași, sunt elevi din clasele IX-XI de la profile de matematică-informatică sau științe exacte de la următoarele instituții de învățământ: Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași.

Sursa www.bjiasi.ro